La MAVEN a Mart

Llançada el 18 de novembre de 2013, la sonda MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) de la NASA va completar el seu viatge interplanetari el 21 de setembre en quedar atrapada en una òrbita el·líptica al voltant de Mart.
L’espectrògraf d’imatges ultraviolades de la MAVEN ja ha començat l’exploració prevista de l’atmosfera superior del planeta vermell, i ha enregistrat aquestes imatges des d’una altitud de 36.500 quilòmetres.
En fals color, les tres bandes de longitud d’ona ultraviolada mostren la llum reflectida per l’hidrogen atòmic (en blau), l’oxigen atòmic (en verd) i la superfície del planeta (en vermell). Es veu que l’hidrogen atòmic de baixa massa s’estén milers de quilòmetres per l’espai, mentre que el núvol d’àtoms de major massa de l’oxigen és més a prop a causa de la gravetat de Mart. Tots dos són productes de la descomposició de l’aigua i del diòxid de carboni en l’atmosfera de Mart, de manera que les dades de la MAVEN es poden fer servir per determinar la taxa de pèrdua d’aigua al llarg del temps.
MAVEN és la primera missió dedicada a explorar la tènue atmosfera superior i la ionosfera de Mart així com les interaccions amb el Sol i el vent solar. De tota manera, la incorporació més recent a la flota de sondes procedents del planeta Terra en òrbita marciana és la MOM.