La nana marró més freda

Crèdits: NASA, JPL-Caltech, WISE
Aquesta imatge composta amb dades del satèl·lit Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) capta en longituds d’ona més llargues que la llum visible una gran quantitat d’estrelles febles i de galàxies llunyanes a la constel·lació de Lyra. Però l’objecte encerclat al centre no és ben bé una estrella. Catalogat com WISE 1828 2650, es troba a 40 anys llum del Sol i és, actualment, la nana marró més freda coneguda.
Una nana marró comença com una estrella amb el col·lapse gravitacional d’un núvol dens de gas i de pols, però no és prou massiva perquè el nucli arribi a la temperatura i a la densitat que desencadenen la fusió de l’hidrogen, la font estable d’energia d’una estrella. En lloc d’això, l’estrella fallida es refreda i emet la major part de la seva llum en longituds d’ona infraroges.
Sorprenentment, les nanes marrons fan més o menys la mida del planeta Júpiter. Tenen temperatures superficials de fins a 1.400 ºC, però WISE 1828 2650, assignada a la classe espectral Y, té la temperatura d’una habitació calenta, uns 27 ºC.

APOD    Etiquetes: