La nebulosa anular de WR 134

Aquest fotografia còsmica, feta amb filtres de banda ampla i estreta, cobreix un camp de visió de la grandària de la Lluna plena dins dels límits de la constel·lació Cygnus. Hi destaca la vora brillant d’una nebulosa amb forma d’anell traçada per la resplendor de l’hidrogen ionitzat i de l’oxigen.
Incrustats en els núvols interestel·lars de gas i de pols de la regió, aquests arcs complexes i brillants són bombolles o capes de material arrossegat pel vent procedent de l’estrella Wolf-Rayet WR 134, l’estrella més brillant que hi ha a prop del centre de la fotografia.
Les estimacions situen WR 134 a uns 6.000 anys llum de distància; la zona fotografiada fa un diàmetre de més de 50 anys llum.
Amb els embolcalls exteriors dispersats per poderosos vents estel·lars, les estrelles massives Wolf-Rayet han cremat el seu combustible nuclear a una velocitat prodigiosa i rematen aquesta fase final de l’evolució d’una estrella massiva amb una espectacular explosió de supernova.
Els vents estel·lars i les supernoves finals enriqueixen el material interestel·lar amb elements pesants que s’incorporaran a les futures generacions d’estrelles.

APOD