La nebulosa de l’Homuncle en 3D

Crèdits científics: W. Steffen (UNAM), M. Teodoro, T.I. Madura,
J.H. Groh, T.R. Gull, A. Mehner, M.F. Corcoran, A. Damineli, K. Hamaguchi

Crèdits de la imatge: NASA, Goddard Space Flight Center/SVS. Requadre: NASA, ESA, Hubble SM4 ERO Team
Si esteu buscant alguna cosa per imprimir amb la nova impressora 3D, proveu de fer una còpia de la nebulosa de l’Homuncle.
Aquest núvol còsmic polsós i bipolar fa un any llum de diàmetre, però s’ha escalat lleugerament a 1/4 nanosegons llum o 80 mil·límetres per imprimir-lo. L’Homuncle a escala real envolta Eta Carinae, un famós sistema binari d’estrelles massives i inestables que es troba incrustat en l’extensa nebulosa Carina a uns 7.500 anys llum de distància.
Entre 1838 i 1845, Eta Carinae va patir una gran erupció que va convertir-la en la segona estrella més brillant en el cel nocturn de la Terra i que va donar lloc a l’expulsió de la nebulosa de l’Homuncle.
El nou model 3D de l’Homuncle es va crear mitjançant l’exploració de la nebulosa amb el VLT/X-Shooter de l’Observatori Europeu del Sud. Aquest instrument és capaç de mapejar a alta resolució la velocitat del gas d’hidrogen molecular a través de la pols de la nebulosa. Revela forats, pics i sortints, fins i tot, en les regions enfosquides per la pols que hi ha a la cara de la nebulosa que no es veu des de la Terra.
Eta Carinae encara pateix esclats de violència; és una candidata a explotar i donar lloc a una espectacular supernova en els propers milions d’anys.