La nebulosa del Capoll segons el Herschel

Crèdits: ESA, SPIRE & PACS Consortia, Doris Arzoumanian (CEA Saclay), et al.
En aquesta imatge infraroja de núvols interestel·lars a la deriva, a la constel·lació d’alta volada del Cigne, la nebulosa del Capoll atrau totes les mirades.
La imatge en fals color, obtinguda per l’Observatori Espacial Herschel, mostra aquesta regió polsosa de formació d’estrelles en tons blaus, això és, en longituds d’ona 100 vegades més llargues que la llum vermella visible. I mentre que les imatges en llum visible mostren el Capoll al final de la llarga i fosca nebulosa Barnard 168, la imatge infraroja del Herschel revela el Capoll còsmic farcint un rastre de núvols filamentosos de pols resplendent.
Les amplades d’aquests filaments de pols suggereixen que s’han format a mesura que les ones de xoc resultants d’explosió d’estrelles viatgen a través del mitjà i escombren i comprimeixen la pols i el gas interestel·lars. Les dades del Herschel indiquen, a més, que en aquests filaments de pols també s’estan formant estrelles.
La nebulosa del Capoll, coneguda també com IC 5146, fa uns 15 anys llum d’amplada i es troba a 4.000 anys llum de distància.