La nebulosa del Con des del Hubble

En aquest gegantí pilar de pols anomenat nebulosa del Con s’estan formant estrelles.
Els cons, els pilars i les formes majestuoses abunden en els vivers estel·lars on els núvols de gas i de pols són assotats pels vents energètics procedents de les estrelles acabades de néixer. La nebulosa del Con, un exemple ben conegut, es troba dins de la resplendent regió de formació estel·lar NGC 2264.
Aquesta composició de diverses observacions fetes des del Telescopi Espacial Hubble, en òrbita al voltant de la Terra, mostra el Con amb un detall sense precedents. Mentre que la nebulosa del Con, que es troba a uns 2.500 anys llum de distància a Monoceros, fa uns 7 anys llum de llarg, la regió fotografiada que envolta el cap esmussat del con a penes fa 2,5 anys llum de diàmetre. En el coll de la nostra galàxia aquesta distància és una mica més de la meitat del camí entre el Sol i el veí estel·lar més proper, el sistema Alfa Centauri.
L’estrella massiva NGC 2264 IRS, vista per la càmera infraroja del Hubble el 1997, és segurament la font del vent que esculpeix la nebulosa del Con; es troba més enllà de la part superior de la imatge. El vel vermellós de la nebulosa del Con està produït pel gas hidrogen brillant.