La nebulosa d’Orion des del Hubble

Crèdits: NASA, ESA, M. Robberto (STScI/ESA) et al.
Poques vistes còsmiques exciten tant la imaginació com la de la nebulosa d’Orion. A tan sols 1.500 anys llum de distància, el gas incandescent de la nebulosa envolta les estrelles joves i calentes que hi ha a la vora d’un immens núvol molecular.
La nebulosa d’Orion, coneguda també com M 42, ofereix una de les millors oportunitats per estudiar com neixen les estrelles perquè és la regió de formació estel·lar més pròxima, i també perquè les estrelles energètiques de la nebulosa han empès cap a l’exterior els núvols foscos de gas i de pols que sinó bloquejarien la nostra visió, permetent una mirada profunda a les diverses etapes de naixement i evolució estel·lar.
Aquesta imatge detallada de la nebulosa d’Orion és la més nítida mai aconseguida. Està feta amb les dades de la càmera avançada per a estudis del Telescopi Espacial Hubble i del telescopi de 2,2 metres de l’Observatori Europeu Austral de La Silla. A resolució completa, la composició conté mil milions de píxels i revela unes 3.000 estrelles.