La nebulosa Esquimal des del Hubble i el Chandra

Crèdits: Raigs X: NASA/CXC/IAA-CSIC/N. Ruiz et al.; Òptica: NASA/STScI
El 1787, l’astrònom William Herschel va descobrir la nebulosa Esquimal. Des de terra, NGC 2392 sembla el cap d’una persona envoltat per la caputxa d’una parca.
El 2000, el Telescopi Espacial Hubble va fotografiar la nebulosa Esquimal en llum visible mentre que, el 2007, l’observatori de raigs X Chandra la va fotografiar en raigs X. Aquesta imatge, publicada la setmana passada, és una combinació d’ambdues fotografies, amb els raigs X emesos pel gas calent del centre en color rosa.
Des de l’espai, la nebulosa mostra núvols de gas tan complexos que no es comprenen del tot. La nebulosa Esquimal és clarament una nebulosa planetària i el gas que s’hi veu va configurar les capes exteriors d’una estrella semblant al Sol fa tan sols 10.000 anys. Els filaments més interns estan sent expulsats pel fort vent de partícules procedent de l’estrella central. El disc més extern conté uns estranys filaments ataronjats d’un any llum de llargada.
La nebulosa Esquimal abasta un terç d’any llum i es troba a la nostra galàxia, la Via Làctia, a uns 3.000 anys llum de distància a la constel·lació dels Bessons (Gemini).