La nebulosa planetària Abell 7

La molt tènue nebulosa planetària Abell 7 és a uns 1.800 anys llum de distància, just al sud d’Orion en el cel del planeta Terra i a la constel·lació Lepus, la Llebre.
En aquesta imatge de telescopi es percep la seva forma esfèrica, d’uns 8 anys llum de diàmetre, envoltada d’estrelles de la Via Làctia i a prop de la línia de visió de galàxies distants de fons. Dins dels seus límits hi ha diversos detalls bonics i complexos realçats mitjançant filtres de banda estreta. L’emissió procedent de l’hidrogen i del nitrogen en tons vermellosos, així com l’emissió de l’oxigen en un color verd blavós, donen a Abell 7 una aparença més natural; d’altra manera seria massa tènue per a ser apreciada per l’ull.
Una nebulosa planetària representa una fase final molt breu de l’evolució estel·lar —la mateixa que experimentarà el nostre Sol d’aquí a 5.000 milions d’anys— una vegada que la part central de la nebulosa, que era una estrella similar al Sol, s’hagi desprès de les capes més externes.
S’estima que Abell 7 té 20.000 anys d’edat. La seva estrella central, d’uns 10 mil milions d’anys, es veu aquí com una feble nana blanca.

APOD