La patata de Potsdam

Crèdits: CHAMPGRACEGFZNASADLR
Per què en alguns llocs de la Terra hi ha més gravetat que en altres? De vegades es desconeix el motiu.
Per ajudar a entendre millor la superfície de la Terra s’han fet servir els mesuraments dels satèl·lits en òrbita GRACE i CHAMP i s’ha creat un mapa del camp gravitatori terrestre. Com que el centre de l’estudi d’aquestes dades es troba a Potsdam (Alemanya), i com que el resultat fa que la Terra sembli una patata, el geoide resultant s’anomena la patata de Potsdam.
En aquest mapa, el color vermell indica les zones on la gravetat és una mica més intensa del normal, mentre que el blau indica una gravetat lleugerament més feble. La majoria de bonys i de valls de la patata de Potsdam es poden atribuir a accidents geogràfics com ara la dorsal mesoatlàntica i les muntanyes de l’Himàlaia, però altres no, i per tant es podrien relacionar amb densitats inusualment altes o baixes del subsòl.
Els mapes com aquest també ajuden a calibrar els canvis de la superfície provocats per fenòmens com els corrents oceànics i el desglaç de les glaceres. El mapa de la imatge es va fer el 2005, però els mapes de gravetat més recents i precisos es van produir el 2011.

APOD    Etiquetes: