La peculiar galàxia el·líptica Centaurus A

Crèdit & Copyright: Roberto Colombari
Què ha passat en el centre d’aquesta galàxia?
Unes bandes de pols estranyes i espectaculars travessen el centre de la galàxia el·líptica Centaurus A. Aquestes bandes de pols són tan gruixudes que gairebé enfosqueixen del tot el centre de la galàxia en llum visible. Això és particularment insòlit, ja que les estrelles vermelles i la forma rodona de Cen A són típiques d’una galàxia el·líptica gegant, un tipus de galàxia que generalment conté poca pols fosca.
Cen A, coneguda com a NGC 5128, també és insòlita en comparació amb una galàxia el·líptica mitjana, ja que conté una major proporció d’estrelles blaves joves i és una font molt intensa d’emissió de ràdio.
L’evidència indica que Cen A és segurament el resultat de la col·lisió de dues galàxies normals. Durant la col·lisió es van formar moltes estrelles, però els detalls de la creació dels estranys cinturons de pols de Cen A encara s’estan investigant.
Cen A és a 13 milions d’anys llum de distància, de manera que és la galàxia activa més propera. Abasta 60.000 anys llum i es pot veure amb prismàtics a la constel·lació de Centaurus.
Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day