La rara nebulosa Pa 30

Crèdits: NASAESAUSAFNSF;
Processament: G. Ferrand (U. Manitoba), J. English (U. Manitoba), R. A. Fesen (Dartmouth), C. Treyturik (U. Manitoba); Text: G. Ferrand & J. English

Què és el que va crear aquest estrany foc d’artifici celeste?
La nebulosa, anomenada Pa 30, apareix actualment en la mateixa direcció del firmament que la brillant “estrella convidada” de l’any 1181. Tot i que els filaments de Pa 30 s’assemblen als creats per una nova (per exemple, GK Per) i per una nebulosa planetària (per exemple, NGC 6751), ara alguns astrònoms proposen que va ser creada per un tipus rar de supernova: una termonuclear de tipus Iax, i així (també) s’anomena SN 1181. En aquest model, la supernova no va ser el resultat de la detonació d’una sola estrella, sinó de l’explosió produïda quan dues estrelles nanes blanques es van unir en espiral i es van fusionar. La hipòtesi és que el punt blau del centre és una estrella zombi, la nana blanca romanent que, d’alguna manera, va sobreviure a aquella explosió.
La imatge combina les fotografies i les dades obtingudes per telescopis d’infraroig (WISE), òptics (MDM, Pan-STARRS) i de raigs X (Chandra, XMM).


APOD