L’estrella variable R Aquarii és en realitat un sistema estel·lar binari, dues estrelles que semblen tenir una relació estreta i simbiòtica.
Centrada en aquesta composició òptica/raigs X, es troba a uns 710 anys llum de distància. L’intrigant sistema es compon d’una estrella gegant vermella i freda i una estrella nana blanca calenta i densa en òrbita mútua al voltant del centre comú de masses. Amb uns prismàtics es pot observar com R Aquarii canvia constantment de brillantor al llarg d’aproximadament un any. La llum visible del sistema binari està dominada per la gegant vermella, una estrella variable de llarg període de tipus Mira. El material de l’extens embolcall de l’estrella gegant freda, però, és atret per la gravetat a la superfície de la nana blanca més petita i densa, cosa que a la llarga desencadena una explosió termonuclear i llança material a l’espai. Els astrònoms han observat aquests esclats durant les últimes dècades. L’evidència d’esclats molt més antics es veu en aquestes espectaculars estructures que abasten gairebé un any llum, tal com les va captar el Telescopi Espacial Hubble (en vermell i blau). Les dades de l’Observatori Chandra de raigs X (en violeta) mostren la resplendor de raigs X de les ones de xoc creades quan un doll de la nana blanca colpeja el material circumdant.
La simbiòtica R Aquarii
Crèdits: Raigs X: NASA/CXC/SAO/R. Montez et al.; Òptica: Dades: NASA/ESA/STScI. Processament: Judy Schmidt (CC BY-NC-SA)