La simfonia GRB 110328A

Crèdits: NASA, ESA, and A. Fruchter (STScI)
El 28 de març, el satèl·lit Swift va detectar una explosió de raigs gamma d’alta freqüència procedent de GRB 110328A. De sobte, va començar una simfonia d’observacions.
La mateixa font va tornar a esclatar després d’una pausa de 45 minuts, de manera que estava clar que l’esdeveniment no era una típica explosió de raigs gamma.
Dotze hores després de la fanfàrria inicial, els astrònoms del Telescopi Òptic Nòrdic de 2,5 metres van aportar una observació de la contrapartida òptica.
Al dia següent, l’explosió va ser detectada en freqüències de ràdio baixes (de baríton) per les antenes de ràdio d’EVLA, als EUA. Després van detectar-la molts telescopis òptics, entre els quals el telescopi de 8 metres Gemini Nord, a Hawaii.
L’extranya font va ser localitzada en un registre més alt en raigs X per l’Observatori de raigs X Chandra i va ser seguida durant una setmana, de forma intermitent, en el rang dels raigs gamma (de soprano).
Unint-se al cor, el Telescopi Espacial Hubble va captar aquesta imatge, en llum visible i infraroja, que confirma que el flaix es trobava en la línia visual d’una galàxia amb un desplaçament cap al roig de 0,351.
Si s’associa amb la galàxia, l’explosió va tenir lloc quan l’Univers tenia, aproximadament, uns dos terços de l’edat actual.
La misteriosa detonació encara s’investiga. S’especula que fos una estrella en procés de ser destrossada per un forat negre super-massiu del centre de la galàxia.