La superfície d’Io: en construcció

Com el centre de la vostra ciutat favorita i com qualsevol lloc web que es preui, la superfície d’Io està sempre en construcció.
Aquest satèl·lit de Júpiter es distingeix per ser el cos del Sistema Solar amb més activitat volcànica: els fluxos de lava formen i reformen contínuament l’aspecte estrafolari de la seva superfície.
Aquesta imatge en alta resolució, creada a partir de les dades de 1996 de la sonda Galileo de la NASA, està centrada en la cara d’Io que sempre mira a Júpiter. Es va millorar per ressaltar la brillantor i les variacions de color de la superfície d’Io, i se’n revelen trets de fins a 2,5 quilòmetres de diàmetre.
L’absència de cràters d’impacte suggereix que tota la superfície està coberta de dipòsits volcànics nous que es generen molt més ràpidament que no pas s’hi creen cràters.
Què és el que impulsa aquesta potència volcànica? Una font d’energia probable són les marees gravitatòries canviants provocades per Júpiter i altres satèl·lits galileans a mesura que Io orbita el planeta gegant gasós. En escalfar l’interior d’Io, el bombeig d’aquestes marees generarien l’activitat volcànica sulfurosa.