La Taca Freda de la CMB

Per què una part de l’Univers primitiu era tan freda?
Ningú n’està segur però molts astrònoms pensen, avui dia, que la Taca Freda de la radiació còsmica de fons (en anglès, Cosmic Microwave Background o CMB) no té res de particular.
A mesura que l’Univers primitiu s’expandia i refredava, de sobte es va tornar transparent. Els fotons que ens arriben d’aquella època estan per tot arreu i configuren la CMB.
Aquesta radiació és, actualment, bastant uniforme però conté algunes zones lleugerament més fredes o més calentes que ens diuen molt sobre els inicis de l’Univers.
Hi ha, però, una zona singular, l’anomenada Taca Freda de la CMB, encerclada en el mapa del cel complet WMAP fet durant 7 anys de dalt. Aquesta taca atrau l’atenció ja que és tan gran i tan freda que no es pot explicar fàcilment.
Les especulacions publicades inclouen hipòtesis tan espectaculars com un super-buit, una textura còsmica i, fins i tot, un entrellaçament quàntic amb un Univers paral·lel.
De tota manera, un Univers més mundà podria mostrar una peculiaritat estadística com aquesta i, per tant, aquestes explicacions de la Taca Freda de la CMB podrien dir més sobre la imaginació humana que sobre l’Univers primitiu.

APOD