La Terra i el cel en raigs gamma

Per a un telescopi de raigs gamma en òrbita terrestre, la Terra és la font més brillant de raigs gamma, la forma més energètica de llum.
Els raigs gamma de la Terra es produeixen quan les partícules d’alta energia, els raigs còsmics de l’espai, xoquen contra l’atmosfera. Aquesta interacció impedeix que la radiació nociva arribi a la superfície.
Els raigs gamma protagonitzen aquesta vista de la Terra i del cel feta pel Telescopi Espacial Fermi de raigs gamma. La imatge es va elaborar utilitzant només les observacions fetes quan el centre de la nostra galàxia, la Via Làctia, era prop del zenit, directament a sobre del satèl·lit Fermi. El zenit correspon al centre de la vista. La Terra i els punts pròxims al nadir, a sota del satèl·lit, corresponen a les vores de la vista que resulten de la projecció de la Terra i del cel des de la perspectiva del Fermi.
Les baixes intensitats dels raigs gamma es veuen en color blau i les altes en tonalitats groguenques (en una escala logarítmica). La resplendor dels raigs gamma del nostre planeta inunda les vores de la vista, i l’anell groc d’alta intensitat perfila els llimbs de la Terra. Les fonts de raigs gamma que hi ha al llarg de la relativament tènue Via Làctia s’estenen diagonalment pel mig.
El Fermi, llançat l’11 juny de 2008 per explorar l’Univers d’alta energia, va celebrar aquesta setmana el 2000è dia en òrbita baixa al voltant de la Terra.