L’ampla cua del PANSTARRS

Crèdit & Copyright: Lorenzo Comolli. Model superposat: Marco Fulle (INAF)
Per als observadors del cel de l’hemisferi nord, el desgastat cometa C/2011 L4 (PANSTARRS) encara penja sobre l’horitzó de ponent després de la posta del Sol però abans de la sortida de la Lluna en els pròxims dies.
La perspectiva des del planeta Terra continua revelant l’ampla cua de pols del cometa. Aquesta llarga exposició de seguiment del cometa, feta el 21 de març, s’ha realçat per mostrar les notables i subtils estriacions que hi ha a la cua del PANSTARRS.
Posant el cursor sobre la imatge (o fent clic aquí) es superposa la cua de pols amb un model de la xarxa de synchrones i de syndynes.
Les synchrones (línies de traços llargs) representen la ubicació dels grans de pols alliberats pel nucli del cometa a la vegada i a velocitat zero. Les successives línies synchrones estan separades per 1 dia i comencen a la part inferior, 10 dies abans del pas del cometa pel periheli el 10 de març.
Les syndynes (línies contínues) representen la ubicació dels grans de pols de la mateixa mida alliberats a velocitat zero. Els grans de pols d’un micró d’ample es troben al llarg de la syndyne superior. L’amplada del gra augmenta en sentit contrari a les agulles del rellotge fins a 500 microns d’ample al llarg de la syndyne gairebé paral·lela a l’òrbita del cometa (línia de traços curts sobre el nucli).
En aquest model se suposa que les forces que actuen sobre els grans de pols són la gravetat i la pressió de la llum solar. Les estries periòdiques del PANSTARRS semblen seguir el model de les synchrones.
El 21 de març el cometa PANSTARRS es trobava a uns 180 milions de quilòmetres. A aquesta distància, la imatge fa uns 4 milions de quilòmetres d’ample.