L’asteroide 2005 YU55 passa per davant de la Terra

Ahir, l’asteroide 2005 YU55 va passar per davant de la Terra sense cap perill. La roca espacial, amb un diàmetre estimat d’uns 400 metres, va desfilar just per dins de l’òrbita de la Lluna.
Tot i que el pas de roques més petites a prop de la Terra no és un esdeveniment extraordinari —de fet, cada dia impacten a la Terra petites roques procedents de l’espai— una roca tan gran no havia passat tan a prop des de 1976. Si YU55 hagués tocat terra, podria haver causat un terratrèmol de magnitud set i hauria deixat un cràter de la grandària d’una ciutat. Si hagués colpejat l’oceà, hauria suposat un perill més gran: hauria aixecat un gran tsunami.
La imatge de radar va ser captada, fa dos dies, pel radiotelescopi de la Xarxa de l’Espai Profund que hi ha a Goldstone (Califòrnia, EUA).
YU55 va ser descobert tan sols el 2005, cosa que indica que altres asteroides potencialment perillosos podrien rondar actualment pel nostre Sistema Solar sense ser detectats. Els objectes com YU55 són difícils de detectar perquè són molt tènues i es mouen molt ràpid. No obstant això, la capacitat de la humanitat per explorar el cel a fi de detectar, catalogar i analitzar aquests objectes ha augmentat notablement en els últims anys.
APOD