L’asteroide 2012 DA14 passa per la Terra

Crèdit & Copyright: Daniel López (El Cielo de Canarias)
Aquí va. El petit punt que es veu en aquest vídeo movent-se davant de les estrelles de fons és un asteroide potencialment perillós que passa per sobre de l’atmosfera de la Terra.
Divendres passat, l’asteroide 2012 DA14 de 50 metres d’ample va deixar la Terra després de travessar no només l’interior de l’òrbita de la Lluna —excepcionalment a prop per un asteroide d’aquesta grandària— sinó també l’interior de l’òrbita dels satèl·lits geoestacionaris.
Els asteroides d’aquesta grandària o més impacten la Terra aproximadament cada mil anys. Si 2012 DA14 hagués colpejat la Terra podria haver devastat el paisatge de la mida d’una ciutat; en cas d’haver xocat contra un oceà podria haver provocat perillosos tsunamis.
Tot i que la recerca i el seguiment dels asteroides potencialment perillosos és una preocupació primordial de l’astronomia moderna, aquests petits cossos de gel i de roca solen ser tan tènues que, fins ara, tan sols se n’ha trobat un petit percentatge.
Els trossos de gel i de roca més petits, com els espectaculars meteorits (sense relació) que han caigut sobre Rússia i Califòrnia els últims dies, són encara més difícils de detectar però són menys perillosos.