L’envermelliment de M71

Crèdit & CopyrightBob Franke
Ara se sap que és un cúmul globular d’estrelles amb la tendra edat de 10 mil milions d’anys.
M71 és a tan sols 13.000 anys llum de distància dins dels estrets límits de la tènue constel·lació Sagitta. Prop del pla de la Via Làctia vist des de la Terra, les 10.000 estrelles que conté es van agrupar en una regió d’uns 27 anys llum de diàmetre que ocupa el centre d’aquesta imatge.
La línia de visió de M71 passa pel pla galàctic travessant molta pols interestel·lar difosa. La pols atenua la llum de les estrelles i dispersa la llum blava de manera més eficient, emmascarant la brillantor real de les estrelles de M71 i desplaçant-ne els colors reals cap al vermell.
En quina mesura es desplacen els colors de les estrelles? Passeu el cursor per sobre de la imatge (o seguiu aquest enllaç) per fer una estimació de l’envermelliment causat per la pols o per extinció galàctica i corregir els colors de les estrelles de M71. Aquestes correccions de la lluminositat i dels colors de les estrelles de M71 són necessàries per mesurar la distància i l’edat del cúmul fent servir un diagrama Color-Magnitud.
Idioma »