Les boles grogues de W33

En aquesta formidable imatge, els colors vermell, verd i blau corresponen a les longituds d’ona infraroja de 3.6, 8.0 i 24.0 micres observades pel Telescopi Espacial Spitzer.
El núvol còsmic de gas i de pols és W33, un enorme complex de formació estel·lar que es troba a uns 13.000 anys llum de distància, prop del pla de la Via Làctia. Però, què són totes aquestes boles grogues?
Els col·laboradors del Milky Way Project, basat en la web, van descobrir-les quan escanejaven imatges del Spitzer i ho preguntaven insistentment als investigadors. Doncs bé, ara hi ha una resposta.
Les boles grogues de les imatges del Spitzer representen una etapa inicial de la formació estel·lar. Apareixen en groc perquè se superposen sobre regions en vermell i en verd, els colors assignats a la pols i a les molècules orgàniques conegudes com a PAHs en les longituds d’ona del Spitzer.
Les boles grogues representen l’etapa abans que les estrelles massives acabades de néixer buidessin el gas i la pols que les envolten; a la imatge del Spitzer apareixen com a bombolles de vores verdes amb centres vermells.
Aquesta és una història d’èxit de col·laboració pública astronòmica promoguda per Zooniverse.
La imatge del Spitzer abasta uns 0,5 graus o 100 anys llum a la distància estimada de W33.
Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day