Les cues canviants del cometa NEOWISE

Crèdit & Copyright: Ignacio Llorens
Atenció a la cua d’ions del cometa NEOWISE.
Com en tots els cometes, la cua blava d’ions sempre assenyala al Sol. A mesura que el cometa C/2020 F3 (NEOWISE) orbitava el Sol, però, la seva cua d’ions apuntava en direccions lleugerament diferents. Això és degut al fet que entre el 17 i el 25 de juliol de 2020, quan es van prendre les fotografies, la Terra es va moure notablement en la seva òrbita al voltant del Sol, i aquest moviment de la Terra va fer que el Sol semblés desplaçar-se en el firmament. De manera que, tot i que el Sol no es pot veure en les imatges, les direccions de les cues d’ions revelen aquest desplaçament solar aparent. El moviment aparent del Sol es troba en l’eclíptica, el pla comú on orbiten tots els planetes.
La composició de cinc fotografies es va elaborar minuciosament per col·locar amb precisió cada imatge del cometa —i les cinc posicions solars extrapolades— en una sola imatge en primer pla del Turó de l’Home, al nord de Barcelona.
El cometa NEOWISE ja no és l’impressionant objecte visible a ull nu que era el mes passat, però encara es pot trobar amb un petit telescopi mentre es dirigeix cap al Sistema Solar exterior.

Passant el cursor per damunt de la imatge apareixen unes anotacions.