Les estrelles joves de Rho Ophiuchi

Crèdits: NASA, JPL-Caltech, WISE Team
En aquesta atractiva composició en fals color de la sonda WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) hi ha núvols de pols i estrelles recent nascudes que brillen en l’infraroig.
La imatge mostra una de les regions de formació d’estrelles més pròxima, part del complex de núvols Rho Ophiuchi, que es troba a uns 400 anys llum de distància al sud de la constel·lació Ophiuchus.
Després de formar-se en un gran núvol d’hidrogen fred, les estrelles recent nascudes escalfen la pols que les envolta i produeixen la resplendor infraroja.
Les estrelles en procés de formació, anomenades objectes estel·lars joves, estan incrustades en la compacta nebulosa rosada visible a l’imatge però, d’altra banda, invisible a les mirades indiscretes dels telescopis òptics.
L’examen de la regió amb la penetrant llum infraroja ha permès detectar estrelles recentment formades d’una edat mitjana estimada de només uns 300.000 anys. Això és molt poc comparat amb l’edat del Sol, d’uns 5 mil milions d’anys.
La nebulosa vermellosa que destaca a la part inferior dreta, al voltant de l’estrella Sigma Scorpii, és una nebulosa de reflexió produïda per la llum estel·lar dispersada per la pols.
Aquesta vista de la WISE s’estén gairebé 2 graus i cobreix uns 14 anys llum a la distància estimada del núvol Rho Ophiuchi.