Les galàxies del cúmul de Virgo

Es calcula que al cúmul de Virgo, el cúmul de galàxies més proper al nostre Grup Local, hi ha més d’un miler de galàxies.
És un cúmul de galàxies difícil d’apreciar tot sencer, ja que cobreix en el cel una àrea molt gran, uns 5×3 graus.
Aquesta composició d’imatges de telescopi mostra la regió central del cúmul de Virgo a través de tènues núvols de pols que s’estenen per sobre del pla de la nostra galàxia, la Via Làctia.
La galàxia elíptica gegant M 87, la més important del cúmul, es troba just a sota del centre de la imatge. Per sobre de M 87 hi ha la famosa parella de galàxies en interacció NGC 4438, coneguda també com Els Ulls.
Un examen detingut de la imatge revela, com petites taques borroses, moltes galàxies que formen part del cúmul de Virgo.
Passant el cursor sobre la imatge apareixen els noms de les galàxies més grans segons les denominacions del catàleg NGC. També es mostren amb els números del catàleg Messier, com ara M 84, M 86 i les vistoses espirals M 88, M 90 i M 91.
De mitjana, les galàxies del cúmul de Virgo es troben a uns 48 milions d’anys llum de distància. La distància del cúmul de Virgo s’ha fet servir per a precisar la constant de Hubble i l’escala de l’Univers.

Nota de l’editor: Etiquetes cortesia d’Astrometry.net