Les galàxies del Triplet de Leo

Crèdits: ESO, INAF-VST, OmegaCAM; Reconeixement: OmegaCen, Astro-WISE, Kapteyn I.
Aquest popular grup és conegut com el Triplet de Leo: una reunió de tres magnífiques galàxies en un mateix camp de visió.
Són M 65 (a dalt), NGC 3628 (a baix a l’esquerra) i M 66 (a baix a la dreta). Quan s’observen, fins i tot amb telescopis modestos, resulten gratificants per a molta gent.
Les tres són grans galàxies espirals. Tendeixen a semblar diferents pel fet de que els seus discos galàctics estan inclinats en angles diferents en relació a la nostra línia de visió. NGC 3628 es veu de perfil, amb franges de pols fosques que tallen el pla de la galàxia, mentre que els discos de M 66 i de M 65 estan prou inclinats perquè se’n pugui apreciar l’estructura espiral.
Les interaccions gravitacionals entre elles han deixat senyals reveladors, com ara el disc corbat i inflat de NGC 3628 i els interminables braços espirals de M 66.
Aquesta esplèndida imatge de la regió va ser captada pel VLT Survey Telescope i s’estén en el cel al voltant d’un grau (dues llunes plenes). El camp de visió cobreix més de 500 mil anys llum a la distància estimada del triplet de 30 milions d’anys llum.
APOD