Les galàxies espirals en col·lisió d’Arp 271

Què serà d’aquestes galàxies? Les galàxies espirals NGC 5426 i NGC 5427 estan passant perillosament a prop l’una de l’altra, però és probable que sobrevisquin a la col·lisió.
Normalment, quan dues galàxies xoquen, la gran es menja la petita. En aquest cas, però, les dues galàxies són bastant similars: cadascuna és una espiral amb grans braços en expansió i un nucli compacte. Durant les properes desenes de milions d’anys, a mesura que les galàxies avancin, és poc probable que les estrelles que les componen col·lideixin, tot i que en la concentració de gas causada per les marees gravitatòries s’originaran noves estrelles.
Una inspecció detallada d’aquesta imatge, feta pel telescopi de 8 metres Gemini Sud que hi ha a Xile, mostra un pont de material que, momentàniament, connecta les dues gegants. Conegut en conjunt com a Arp 271, la parella en interacció abasta uns 130.000 anys llum i es troba a uns 90 milions d’anys llum de distància a la constel·lació de Virgo.
Les prediccions recents sostenen que, en uns pocs milers de milions d’anys, la nostra galàxia, la Via Làctia, experimentarà una col·lisió similar amb la galàxia veïna d’Andròmeda.

APOD