Les Híades per les festes

Crèdit & Copyright: Jerry Lodriguss (Catching the Light)
Conegudes des de l’antiguitat i representades segons Homer a l’escut d’Aquil·les, les estrelles del cúmul de les Híades formen el cap de la constel·lació Taurus (Toro).
La seva forma de V està ancorada per Aldebaran, l’ull del Toro i, de lluny, l’estrella més brillant de la constel·lació. De tota manera, la gegant vermella Aldebaran, groguenca en aparença, no forma part del cúmul de les Híades.
L’astronomia moderna situa el cúmul de les Híades a 151 anys llum de distància, de manera que és el cúmul obert més proper. Aldebaran, però, es troba a menys de la meitat d’aquesta distància sobre la mateixa línia de visió.
Juntament amb les estrelles de les Híades, aquesta imatge per les festes mostra Aldebaran (just a sota del centre) així com NGC 1647 (a l’esquerra), un altre cúmul estel·lar obert de Taurus que es troba a uns 2.000 anys llum o més. Passeu el cursor sobre la imatge per identificar aquests astres.
Les estrelles centrals de les Híades estan repartides sobre uns 15 anys llum. El cúmul de les Híades, format fa uns 800 milions d’anys, podria compartir un origen comú amb M 44 (Praesepe, el Pessebre), un cúmul estel·lar obert de Cancer visible a simple vista. La idea es basa en el moviment de M 44 a través de l’espai i en la seva edat sorprenentment similar.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com