Les nebuloses planetàries HFG1 i Abell 6

Crèdits & Copyright: Julien Cadena & Mickael Coulon. Text: Natalia Lewandowska (SUNY Oswego)

Les nebuloses planetàries com Heckathorn-Fesen-Gull 1 (HFG1) i Abell 6 de la constel·lació Cassiopeia són restes de l’última fase d’una estrella de mida mitjana com el Sol.
Malgrat les seves formes, les nebuloses planetàries no tenen res en comú amb els planetes reals. HFG1, situada a la part inferior esquerra de la fotografia, va ser creada pel sistema estel·lar binari V664 Cas, que consta d’una estrella nana blanca i una estrella gegant vermella. Les dues estrelles giren al voltant del seu centre de massa durant aproximadament mig dia terrestre. V664 Cas viatja amb tota la nebulosa a una velocitat unes 300 vegades més ràpida que el tren més ràpid de la Terra, i genera una ona de xoc en forma d’arc blavós. L’ona interacciona amb més intensitat amb el medi interestel·lar circumdant a les zones on l’arc és més brillant.
Després d’uns 10.000 anys, les nebuloses planetàries es tornen invisibles a causa de la manca de llum ultraviolada emesa per les estrelles que les creen. Les nebuloses planetàries mostren formes i estructures precioses i són objectes molt desitjats pels astrofotògrafs.


APOD