Les òrbites dels asteroides potencialment perillosos

Crèdits: NASA, JPL-Caltech
Són perillosos els asteroides? Alguns ho són, però la probabilitat que un asteroide perillós impacti contra la Terra durant un any determinat és baixa.
De tota manera, com que alguns esdeveniments d’extinció massiva del passat han estat relacionats amb impactes d’asteroides, per la humanitat és una prioritat trobar i catalogar els asteroides que algun dia podrien afectar la vida a la Terra.
La imatge mostra les òrbites dels més de 1.000 asteroides coneguts potencialment perillosos. Aquests còdols documentats de roca i de gel fan més de 140 metres de diàmetre i passaran a menys de 7,5 milions de quilòmetres de la Terra (unes 20 vegades la distància a la Lluna). Cap d’ells colpejarà la Terra en els pròxims 100 anys, però no tots els asteroides potencialment perillosos han estat descoberts i, més enllà de 100 anys, moltes òrbites són difícils de predir. Si un asteroide d’aquesta grandària arribés a la Terra podria provocar, per exemple, perillosos tsunamis.
Per descomptat, cada dia hi ha roques i trossos de gel que impacten contra la Terra, però normalment no representen cap perill. De vegades, n’hi ha que creen espectacles memorables de boles de foc i de meteors.
APOD