Les peculiars galàxies d’Arp 273

Crèdits: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI / AURA)
Les estrelles amb punxes en primer pla d’aquest retrat còsmic es troben dins de la nostra galàxia, la Via Làctia. Però les dues vistoses galàxies es troben molt més enllà de la Via Làctia, a una distància de més de 300 milions d’anys llum. La seva forma distorsionada es deu a les marees gravitatòries produïdes per les interaccions de l’una amb l’altra.
Catalogades com a Arp 273 (també com a UGC 1810), aquestes galàxies tenen, certament, un aspecte peculiar, però l’interacció entre galàxies és un fenomen habitual a l’Univers.
Se sap que la galàxia d’Andròmeda està a uns 2 milions d’anys llum de distància i que s’apropa a la Via Làctia. Doncs bé, Arp 273 dona una idea del que podria succeir quan, en un futur llunyà, les dues galàxies es trobin.
A una escala de temps còsmica, les repetides interaccions entre dues galàxies poden donar lloc, a la llarga, a la fusió en una sola.
Des de la nostra perspectiva, els nuclis brillants de les galàxies d’Arp 273 estan separats per només uns 100.000 anys llum.
La publicació d’aquesta impressionant vista celebra el 21è aniversari del Telescopi Espacial Hubble en òrbita.