L’hexàgon i els anells de Saturn

Per què a Saturn els núvols formen un hexàgon? Ningú no ho sap del cert.
Descobert originalment durant els vols de la Voyager sobre Saturn de la dècada de 1980, ningú no ha vist mai res semblant en cap altre lloc del Sistema Solar. Si el pol sud de Saturn no era prou estrany amb el seu vòrtex giratori, el pol nord de Saturn encara ho és més.
La imatge, captada recentment per la sonda Cassini en òrbita al voltant de Saturn, mostra en detall la raríssima forma dels núvols. Aquesta imatge i altres similars evidencien l’estabilitat de l’hexàgon, fins i tot, més de vint anys després de la Voyager.
Les pel·lícules que s’han fet del pol nord de Saturn mostren l’estructura dels núvols que manté la forma hexagonal mentre gira. A diferència dels núvols individuals amb aspecte d’hexàgon a la Terra, la figura dels núvols de Saturn sembla tenir sis costats ben definits de longitud gairebé igual. Dins de l’hexàgon podrien cabre quatre Terres.
Fotografiada de costat es veu l’ombra fosca del planeta que eclipsa part del gran sistema d’anells parcialment visible a dalt a la dreta.