LIGO detecta ones gravitatòries procedents de forats negres que es fusionen

Crèdits de la il·lustració: LIGONSFAurore Simonnet (Sonoma State U.)

Per primera vegada, s’ha detectat directament la radiació gravitatòria.
La històrica detecció es va fer simultàniament el setembre passat a les dues instal·lacions del Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) que hi ha a Washington i Louisiana. Després de nombroses comprovacions de consistència, avui es publica el descobriment resultant de qualitat cinc sigma. Les ones gravitatòries mesurades coincideixen amb les esperades procedents de dos grans forats negres d’una galàxia distant que es fusionen després d’una espiral letal, amb el nou forat negre resultant que va vibrar momentàniament en forma d’un ràpid anell cap avall. El descobriment d’aquest fenomen predit per Einstein confirma una pedra angular per a comprendre la gravetat i la física bàsica; també suposa la detecció més directa de forats negres mai feta.
La il·lustració representa els dos forats negres que es fusionen; a la part inferior hi ha superposada la intensitat del senyal dels detectors de més de 0,3 segons.
Les deteccions futures de l’Advanced LIGO i d’altres detectors d’ones gravitatòries no només confirmaran l’espectacularitat d’aquesta mesura sinó que implicaran una formidable promesa de donar a la humanitat una nova manera de veure i d’explorar l’Univers.


APOD