Què és el que ha originat aquest gran arc? Aquesta gràcil estructura arquejada és en realitat un xoc en arc de mig any llum de diàmetre creat quan el vent procedent de la jove estrella LL Orionis xoca amb el flux de la nebulosa d’Orió.
L’estrella variable LL Orionis, a la deriva en el viver estel·lar d’Orió i encara en els seus anys de formació, produeix un vent més energètic que el vent del nostre Sol. Quan aquest ràpid vent estel·lar es troba amb el gas es forma una ona arquejada anàloga a l’ona de proa d’un vaixell que es mou a través de l’aigua o d’un avió que viatja a una velocitat supersònica. El gas més lent flueix lluny del cúmul estel·lar central de la nebulosa d’Orió, el Trapezi, que es troba a la part inferior dreta de la imatge. En tres dimensions, el front de xoc de LL Ori té la forma d’un recipient que sembla més brillant quan es veu al llarg de la vora “de baix”. El complex viver estel·lar d’Orió mostra una miríada de formes fluides similars associades amb la formació estel·lar, entre les quals el xoc en arc que envolta una feble estrella a la part superior dreta.
Aquesta imatge, part d’una composició que cobreix la Gran Nebulosa d’Orió, va ser captada el 1995 pel Telescopi Espacial Hubble.