Llançat el telescopi de raigs X NuSTAR

Crèdit de la il·lustració & Copyright: Fiona Harrison et al., Caltech, NASA
Que queda després que exploti una estrella? Per ajudar a saber-ho, la setmana passada la NASA va posar en òrbita al voltant de la Terra el satèl·lit Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR).
La capacitat del NuSTAR d’enfocar els intensos raigs X emesos des de nuclis d’àtoms es farà servir, entre altres coses, per inspeccionar els romanents de supernova per tal de comprendre millor perquè es van produir aquestes supernoves, quina mena d’objectes en van resultar i quins mecanismes fan que els seus voltants brillin tan calents.
NuSTAR també proporcionarà a la humanitat vistes sense precedents de la corona calenta del nostre Sol així com dels gasos calents dels cúmuls de galàxies i del forat negre supermassiu que hi ha en el centre de la nostra galàxia.
La imatge és una il·lustració que representa com funciona el NuSTAR. Els raigs X, similars als utilitzats en el consultori d’un dentista, entren en el telescopi de la dreta i reboten en els dos conjunts de miralls paral·lels que els enfoquen en els detectors de l’esquerra. Un pal llarg però lleuger separa els dos conjunts. Tot plegat funciona gràcies als panells solars de la part superior esquerra.
El NuSTAR suscita entusiasme no només per les coses que s’espera observi sinó per la nova manera de fer-ho i per les coses completament desconegudes que pugui descobrir. Es preveu que estigui actiu durant dos anys.
Idioma »