Llum, foscor i pols

Aquest colorit paisatge celeste abasta unes tres llunes plenes (1,5 graus) sobre els camps d’estrelles que hi ha al llarg del pla de la Via Làctia, a la constel·lació septentrional Cepheus.
A la part superior esquerra i en el límit d’un enorme núvol molecular, a uns 2.400 anys llum de distància, hi ha la brillant regió d’emissió vermellosa Sharpless (Sh) 155, també coneguda com la nebulosa de la Cova. Amb uns 10 anys llum de diàmetre, les vores brillants d’aquesta cova de gas s’ionitzen a causa de la llum ultraviolada procedent d’estrelles joves i calentes.
En aquest llenç interestel·lar tallat per densos núvols de pols també hi ha diverses nebuloses de reflexió blaves. A baix i a la dreta hi ha el llarg nucli de la nebulosa Lynds Dark (LDN) 1210. Les exploracions astronòmiques han revelat altres signes de formació d’estrelles com ara la taca de color vermell brillant de Herbig-Haro (HH) 168, just a sota de la brillant nebulosa de la Cova. L’emissió d’aquest objecte Herbig-Haro és generada pels dolls energètics procedents d’una estrella acabada de néixer.