Lluminescència sobre les Açores

Crèdit & Copyright: Miguel Claro (TWAN). Anotacions: Judy Schmidt
Per què el cel brilla com un gegantí arc iris repetit? Luminescència atmosfèrica.
En general és difícil de veure, però una pertorbació —com una tempesta que s’acosta— pot provocar una ondulació observable en l’atmosfera. Aquestes ones de gravetat són oscil·lacions en l’aire anàlogues a les que es produeix quan es llança una pedra a unes aigües tranquil·les.
És probable que l’exposició de llarga durada a les parets verticals de la luminescència atmosfèrica faci visible l’estructura ondulada. D’acord, però, on s’originen els colors? La luminescència vermella s’origina segurament a partir de les molècules d’OH que hi ha a uns 87 quilòmetres d’altura, excitades per la llum ultraviolada del Sol. Les luminescències taronja i verda són causades probablement pels àtoms de sodi i d’oxigen que hi ha una mica més amunt.
La fotografia es va fer durant un ascens a la Muntanya Pico, a les Açores de Portugal; les llums terrestres provenen de l’illa de Faial, a l’Oceà Atlàntic. S’hi veu un cel espectacular cobert per la luminescència en franges, la Via Làctia al centre de la imatge i M31, la galàxia d’Andròmeda, a la part superior esquerra.

Passant el cursor per damunt de la imatge apareixen unes anotacions.
APOD    Etiquetes: