Lluna plena a l’ombra de la Terra

Crèdit & CopyrightRolf Olsen
La setmana passada la Lluna plena estava completament immersa en la umbra de la Terra, tot i que breument. La fase total de l’eclipsi lunar del 4 d’abril de 2015 va durar menys de 5 minuts, l’eclipsi lunar total més curt del segle.
El nord de la Lluna, que lliscava just per l’extrem nord de l’ombra de la Terra, va romandre relativament brillant, mentre que a la resta de l’hemisferi lunar que encara la Terra va sorgir una bella gamma de colors blaus i vermells. La llum envermellida dins de l’ombra que arriba a la superfície lunar es filtra a través de l’atmosfera inferior. Vist des d’una perspectiva lunar, prové de totes les postes i sortides de Sol per les vores de la silueta de la Terra.
Prop de la vora de l’ombra, la llum més blava encara es filtra a través de l’atmosfera de la Terra, però s’origina quan els raigs de llum solar passen per les capes altes de l’estratosfera. Aquesta llum és acolorida per l’ozó que absorbeix la llum vermella i transmet els tons més blaus.
En aquesta nítida vista telescòpica de la totalitat, captada des d’Auckland (Nova Zelanda), el pol nord de la Lluna s’ha capgirat a la part superior.