Luminescència iridescent de l’aire sobre les Açores

Crèdits & Copyright: Miguel Claro (TWAN). Anotacions: Judy Schmidt
Per què el cel brilla com un arc iris gegantí que es repeteix? Per la luminescència de l’aire.
L’aire brilla tot el temps, però sol ser difícil d’observar. Una pertorbació com una tempesta que s’acosta pot causar una ondulació notable en l’atmosfera terrestre. Aquestes ones de gravetat són oscil·lacions de l’aire anàlogues a les creades quan es llença una pedra en aigües encalmades. L’exposició de llarga durada gairebé al llarg de les parets verticals de la resplendor de l’aire va fer que l’estructura ondulant fos particularment visible.
Però, on s’originen els colors? La resplendor de color vermell intens prové probablement de molècules OH a uns 87 quilòmetres d’altitud, excitades per la llum ultraviolada del Sol. La resplendor taronja i verda és segurament causada pels àtoms de sodi i d’oxigen d’una mica més amunt.
La fotografia es va fer durant una ascensió a la Muntanya del Pico, a les Açores portugueses. Els llums de terra s’originen a l’illa de Faial, a l’oceà Atlàntic. La imatge mostra la banda central de la Via Làctia (al centre) així com M31, la galàxia d’Andròmeda (a la part superior esquerra), a través de la luminescència de l’aire amb bandes.

Passant el cursor per damunt de la imatge apareixen unes anotacions.