M 81 versus M 82

Crèdit & Copyright: Ivan Eder
Aquí, a la galàxia de la Via Làctia, tenim seients astronòmics de primera fila mentre M 81 i M 82 s’enfronten a tan sols 12 milions d’anys llum de distància.
Aquesta fotografia telescòpica, realitzada a partir d’un total de 25 hores d’exposició, capta les dues galàxies entrellaçades en una lluita gravitatòria dels últims mil milions d’anys.
L’encontre més recent entre ambdues va donar lloc als braços espirals realçats de M 81 (a l’esquerra) i a les violentes regions de formació estel·lar de M 82 tan energètiques que la galàxia brilla en raigs X. Després de diverses passades, en uns milers de milions d’anys només romandrà una sola galàxia. Des de la nostra perspectiva, aquest moment és vist a través d’un vel d’estrelles i de núvols de pols de la Via Làctia.
Els omnipresents núvols de pols, que reflecteixen feblement la llum de les estrelles, són cirrus galàctics relativament inexplorats, o nebuloses de flux integrat, que es troben a tan sols uns centenars d’anys llum per sobre del pla de la Via Làctia.
APOD