M 82: galàxia Starburst amb un súper vent

M 82, coneguda també com la galàxia del Cigar pel seu aspecte allargat, és una galàxia d’esclat d’estrelles (starburst) amb un súper vent.
A través d’explosions continuades de supernoves i vents poderosos procedents d’estrelles massives, l’esclat de formació estel·lar de M 82 impulsa cap a l’exterior un ingent fluix de material.
En aquesta nítida fotografia telescòpica es fa palès el súper vent de les regions centrals de la galàxia. La composició ressalta en tons vermellosos l’emissió de llargs filaments de gas d’hidrogen atòmic. Amb el temps, part del gas d’aquest súper vent, enriquit amb elements pesants forjats en estrelles massives, escaparà cap a l’espai intergalàctic.
Les dades en banda estreta d’aquesta exposició han revelat una tènue característica anomenada la tapa. Situada a uns 35.000 anys llum per sobre de la galàxia, a la part superior esquerra, la tapa sembla ser material de l’halo galàctic ionitzat pel xoc del súper vent o per la intensa radiació ultraviolada procedent de les estrelles joves i massives que hi ha en el nucli de la galàxia.
El furiós esclat de formació estel·lar de M 82, desencadenat per una topada amb la gran galàxia pròxima M 81, podria durar uns 100 milions d’anys.
M 82 es troba a uns 12 milions d’anys llum de distància, prop del límit nord de l’Óssa Major.