M 95 amb supernova

La galàxia espiral barrada M 95 fa uns 75.000 anys llum de diàmetre, una grandària comparable a la nostra Via Làctia. És una de les galàxies més grans del grup de galàxies Leo I i amb les veïnes M 96 i M 105 forma un no tan famós trio de galàxies de Leo que és a uns 38 milions d’anys llum de distància.
En aquesta fotografia còsmica nítida i plena de colors es veu l’anell brillant i compacte d’estrelles en formació que envolta el nucli de la galàxia. Al voltant de la barra groguenca hi ha els braços espirals resseguits per bandes de pols, cúmuls d’estrelles joves i blaves i regions rosades on es formen estrelles.
Com a benefici addicional, seguiu el braç espiral cap avall i a la dreta i trobareu l’última supernova de M 95, SN 2012aw, descoberta el 16 de març i ara identificada com l’explosió d’una estrella massiva. Aquesta supernova, un bon objectiu per a telescopis petits, protagonitza aquest vídeo on es compara la imatge recent amb una imatge de cel profund de M 95, feta el 2009, sense la supernova.

APOD