M1: la nebulosa del Cranc

La nebulosa del Cranc està catalogada com a M1, el primer dels objectes que no són cometes en la famosa llista del segle XVIII de Charles Messier.
Actualment, se sap que el Cranc és un romanent de supernova, és a dir, les restes procedents de l’explosió letal d’una estrella massiva, presenciada per astrònoms el 1054.
Aquesta nítida vista telescòpica combina les dades de color de banda ampla amb les dades de banda estreta per fer un seguiment de les emissions dels àtoms de sofre, hidrogen i oxigen ionitzats i explorar els filaments entortolligats que hi ha en el núvol encara en expansió. El púlsar del Cranc, un dels objectes més exòtics coneguts pels astrònoms moderns, és una estrella de neutrons que gira 30 vegades per segon i que es veu com un punt brillant a prop del centre de la nebulosa. Com una dinamo còsmica, aquest romanent col·lapsat del nucli estel·lar alimenta l’emissió del Cranc en tot l’espectre electromagnètic. La nebulosa del Cranc abasta uns 12 anys llum i es troba a tan sols 6.500 anys llum de distància a la constel·lació Taurus.


APOD