M16 i la nebulosa de l’Àliga

Crèdit & CopyrightJimmy Walker

M16, també conegut com a la nebulosa de l’Àliga, és un cúmul d’estrelles d’uns 2 milions d’anys d’edat envoltat de núvols de pols i de gas resplendent.
Aquesta imatge meravellosament detallada de la regió mostra les escultures còsmiques famoses pels primers plans que en va captar el Telescopi Espacial Hubble. Les denses i polsoses columnes que s’eleven a prop del centre, descrites com a trompes d’elefant o Pilars de la Creació, fan anys llum de longitud però s’estan contraient gravitatòriament per a formar estrelles.
La radiació energètica procedent de les estrelles del cúmul erosiona el material que hi ha prop de les puntes i, a la llarga, revela les noves estrelles incrustades. A l’esquerra del centre hi ha una altra columna de pols on es formen estrelles que s’estén per la cresta d’emissió lluminosa i que es coneix com a la Fada de la nebulosa de l’Àliga.
M16 i la nebulosa de l’Àliga es troben a uns 7.000 anys llum de distància i són un fàcil objectiu per als prismàtics o els petits telescopis en una part del cel rica en nebuloses que hi ha a la constel·lació Serpens Cauda (la cua de la serp).


APOD