M45: el cúmul estel·lar de les Plèiades

Crèdit & Copyright: Hermann von Eiff

Heu vist alguna vegada el cúmul estel·lar de les Plèiades? Fins i tot si ho heu fet, segurament mai l’heu vist tan ple de pols com aquí.
Les brillants estrelles de les Plèiades, potser el cúmul estel·lar més famós del cel, es poden veure sense prismàtics, fins i tot, des del cor d’una ciutat contaminada lumínicament. Amb una llarga exposició des d’un lloc fosc, però, el núvol de pols que envolta el cúmul estel·lar de les Plèiades es fa molt evident. La fotografia és una exposició de llarga durada presa el mes passat des de Namíbia i cobreix una àrea del cel moltes vegades la grandària de la Lluna plena. Les Plèiades, també conegudes com a les Set Germanes i M45, es troben a uns 400 anys llum de distància a la constel·lació del Taure (Taurus).
Una llegenda comuna amb un toc modern diu que una de les estrelles més brillants va quedar esmorteïda quan el cúmul es va nomenar, deixant només sis estrelles visibles a ull nu. El nombre real d’estrelles de les Plèiades visibles, però, pot ser més gran o més petit de set, depenent de la foscor del cel circumdant i la claredat de la vista de l’observador.

APOD