M45: el cúmul estel·lar de les Plèiades

Crèdit & Copyright: Marco Lorenzi (Glittering Lights)
Alguna vegada heu vist el cúmul estel·lar de les Plèiades? Si ho heu fet, segurament mai l’heu vist tan ple de pols com aquí.
Les estrelles de les Plèiades, potser el cúmul estel·lar més famós del cel, es poden veure sense prismàtics, fins i tot, des de les profunditats d’una ciutat contaminada lumínicament. Amb una llarga exposició des d’un lloc fosc, però, el núvol de pols que envolta el cúmul estel·lar de les Plèiades es fa molt evident. Aquesta fotografia va implicar més de 12 hores d’exposició i cobreix una àrea del cel diverses vegades la grandària de la Lluna plena.
També conegut com les Set Germanes i M45, les Plèiades es troba a uns 400 anys llum a la constel·lació del Toro (Taurus). Una llegenda popular amb un toc modern diu que una de les estrelles més brillants es va esvair des que el cúmul va ser anomenat, deixant només sis estrelles visibles a ull nu. El nombre real d’estrelles visibles de les Plèiades, però, pot ser més o menys de set, depenent de la foscor del cel circumdant i la claredat de la vista de l’observador.