M45: el cúmul estel·lar de les Plèiades

Crèdit & Copyright: Marco Lorenzi (Glittering Lights)

Has vist alguna vegada el cúmul estel·lar de les Plèiades? Fins i tot si ho has fet, segurament mai l’has vist tan ple de pols com aquí.
Les brillants estrelles de les Plèiades, potser el cúmul estel·lar més famós del cel, es poden veure sense prismàtics, fins i tot, des d’una ciutat contaminada lumínicament. Amb una llarga exposició des d’un lloc fosc, però, el núvol de pols que envolta el cúmul estel·lar de les Plèiades es fa molt evident. La fotografia és una exposició de 12 hores i cobreix una àrea del firmament equivalent a diverses vegades la grandària de la Lluna plena. Les Plèiades, també conegudes com a les Set Germanes i M45, es troben a uns 400 anys llum de distància a la constel·lació del Taure (Taurus).
Una llegenda comuna amb un toc modern diu que una de les estrelles més brillants va quedar esmorteïda quan el cúmul es va nomenar, deixant només sis estrelles visibles a ull nu. El nombre real d’estrelles de les Plèiades visibles, però, pot ser més gran o més petit de set, depenent de la foscor del firmament i la claredat de la vista de l’observador.

APOD