M83: la galàxia dels Mil Robins

L’enorme, resplendent i bella galàxia espiral M83 es troba a tan sols uns dotze milions d’anys llum de distància, a prop de la punta sud-est de la constel·lació Hydra.
Els braços espirals traçats per les bandes de pols fosca i els cúmuls estel·lars blaus donen a aquesta galàxia el seu popular nom, el Molinet Austral. Però les regions de formació estel·lar vermelloses que esquitxen els braços ressaltats en aquesta composició de colors vibrants també suggereixen un altre sobrenom: la galàxia dels Mil Robins.
M83, que fa uns 40.000 anys llum de diàmetre, forma part d’un grup de galàxies que inclou la galàxia activa Centaurus A. El nucli de M83 brilla en energies de raigs X, cosa que indica una alta concentració d’estrelles de neutrons i forats negres resultants d’un intens esclat de formació estel·lar.
Aquesta nítida imatge també mostra estrelles (punxegudes) de la Via Làctia en primer pla i galàxies distants al fons. Les dades visuals s’han obtingut del Telescopi Subaru, de la càmera de camp ampli de l’Observatori Europeu del Sud i de l’arxiu Hubble Legacy.

APOD