MACS0647: lens gravitacionals de l’Univers primerenc

Crèdits: NASAESACSADan Coe (STScI), Rebecca Larson (UT), Yu-Yang Hsiao (JHU). Processament: Alyssa Pagan (STScI); Text: Michael Rutkowski (Minn. St. U. Mankato)

Aquesta imatge multicolor d’infrarojos, captada recentment pel Telescopi Espacial James Webb, mostra les lents gravitacionals del cúmul de galàxies MACS0647-JD en què l’enorme cúmul en primer pla distorsiona i reflecteix la llum emesa per les galàxies de fons llunyanes al llarg de la línia de visió.
En particular, s’hi veu la font de fons MACS0647-JD afectada gravitacionalment tres vegades pel cúmul. Quan es va descobrir per primera vegada amb el Telescopi Espacial Hubble, MACS0647-JD es va observar com una taca amorfa. El Webb, però, revela que aquesta única font és un parell o un petit grup de galàxies. Els colors dels objectes de MACS0647-JD també són diferents, cosa que indica diferències potencials en l’edat o en el contingut de pols d’aquestes galàxies. Aquestes noves imatges proporcionen exemples rars de galàxies d’uns 100 milions d’anys després del Big Bang.