Makemake del Sistema Solar exterior

Crèdit de la il·lustració: European Southern Observatory
Makemake (pronunciat MAH-kay MAH-kay) és un dels objectes més grans coneguts del Sistema Solar exterior.
Aquest objecte del cinturó de Kuiper fa uns dos terços de la grandària de Plutó, orbita al voltant del Sol tan sols una mica més lluny que Plutó i apareix només lleugerament més feble que Plutó. En relació al pla de l’eclíptica dels planetes, però, Makemake té una òrbita molt més inclinada que Plutó.
Descobert el 2005 per un equip dirigit per Mike Brown (Caltech), aquest astre del Sistema Solar exterior va ser nomenat oficialment Makemake en referència al creador de la humanitat en la mitologia Rapa Nui de l’Illa de Pasqua. El 2008 Makemake va ser classificat com un planeta nan sota la subcategoria plutoide (el tercer plutoide després de Plutó i d’Eris).
Se sap que Makemake és un món una mica vermell en aparença, amb una coloració que indica que segurament està cobert d’àrees desiguals de metà congelat. Tot i que no hi ha fotografies de la superfície de Makemake, aquesta il·lustració en mostra una zona.
El seguiment acurat de la caiguda de la brillantor d’una estrella distant recentment eclipsada per Makemake indica que aquest planeta nan té poca atmosfera.

APOD